Mészáros Lőrinc

Rekordbevételt ért el Mészáros Lőrinc cégcsoportja

Gazdaság

A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. az év első hat hónapjában minden eddigi rekordját megdöntötte, a cég nettó nyeresége 20,6 milliárd forint, az EBITDA pedig 47,6 milliárd forint lett, melyek mind történelmi csúcsot jelentenek – számolt be a vállalat hétfőn.

Az Opus Global adózott eredménye 27,9 százalékkal, míg a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, azaz EBITDA 13,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait. Ezzel szemben az árbevétel 7,4 százalékkal, vagyis 24 milliárd forinttal csökkent, de még így is meghaladta a 300 milliárd forintot.

A cég pénzügyi eredményei is kiemelkedők, hiszen a pénzügyi soron 3,8 milliárd forintos eredményt értek el, ami 103,9 százalékkal több az előző évi adatnál. Az üzemi eredmény is javult, 15 százalékkal növekedve 23,6 milliárd forintra emelkedett.

Lélfai Koppány, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta: „komoly erőt mutattunk 2024 első félévében, hiszen a kedvezőtlen külső gazdasági helyzet mellett is rekordokat döntöttünk. A szinergiák kihasználásának eredménye minden negyedévben megmutatkozik, de még tovább dolgozunk azon, hogy minden apró kocka a helyére kerüljön.”

A cég céljai között szerepel a 2024-re meghirdetett 94 milliárd forintos EBITDA cél, amelyet a vezérigazgató a jelenlegi féléves eredmények alapján tarthatónak lát.

Az ipari szektorban a kedvezőtlen nemzetközi és hazai környezet ellenére növekedést tapasztaltak, mivel az eredményességi célok elérésére a költségek hatékony kezelése került a fókuszba. Az élelmiszeripari és energetikai szegmensek is pozitív számokat közöltek a január-júniusi időszakban, ahogy a turizmus ágazat is kiemelkedő teljesítményt mutatott. Az utóbbi esetében a bevétel 30 százalékkal nőtt, és az előző évi veszteség után idén jelentős profitot realizáltak.

Az Opus Global részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Pénteken az árfolyam 514 forinton zárt, az elmúlt egy évben pedig a legalacsonyabb árfolyama 323 forint és a legmagasabb 516 forint volt.