A HWPL Világbéke Csúcstalálkozójának 10. évfordulója a béke iránti globális elkötelezettség évtizedét ünnepli

Világ

Szöul, Dél-Korea – 2024. szeptember 18-án, a Világbéke Csúcstalálkozójának 10. évfordulója Dél-Koreában kerül megünneplésre  és számos helyszínen világszerte, 122 országot érintve. ‘A világbéke közösségének megteremtése regionális együttműködéssel’ témában, ez az esemény a világ vezetőinek és polgárainak egy évtizeden át tartó béke iránti elkötelezettségéről emlékezik meg, szem előtt tartva a globális harmóniát elősegítő jövőbeli stratégiákat.

2014-ben a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL), egy nemzetközi békeszervezet, mintegy 140 ország több mint ezer globális vezetőjét hívta össze a politika, a vallás, a női csoportok, az ifjúsági szervezetek és a média képviselőiből a HWPL első Világbéke Csúcstalálkozójára Szöulba. A csúcstalálkozó a konfliktusmegoldás, a vallási harmónia és a tartós békét biztosító jogi eszközök végrehajtásának kérdéseivel foglalkozott.

A HWPL szerint az évforduló célja a 2014 óta elért eredmények áttekintése és a jövőbeli tervek megvitatása. Az esemény célja, hogy összegyűjtse a regionális tehetségeket és hálózatokat hozzon létre, amelyek elengedhetetlenek a testre szabott békestratégiákhoz, a helyi békét fenyegető veszélyek leküzdését célzó regionális hálózatok megerősítéséhez és a kollektív kapacitások hasznosításához. Ennek elérése érdekében minden országban különböző szintű üléseket tartanak majd.

A HWPL a “Legyen mindenki a béke hírnöke” szlogen jegyében a béke előmozdításában minden szinten az egyéni felelősségvállalás mellett száll síkra. A HWPL azt tervezi, hogy a világ minden tájáról összegyűjti a béke üzeneteit, és a rendezvényen bemutatja azokat, amelyek a béke iránti vágyat és az élet minden területéről származó emberek egységét képviselik a béke nevében.

A 2014-ben aláírt megállapodások által támogatva az elmúlt évtizedben a HWPL globális partnereivel együtt elkötelezte magát amellett, hogy megerősített regionális együttműködés és kollektív fellépés révén kezeli az olyan globális kihívásokat, mint a katonai feszültségek, a gazdasági viták, az éghajlatváltozás és a kiberbiztonsági fenyegetések. A HWPL elkötelezett egy szilárd békeirányítási keret létrehozása mellett, amely összekapcsolja a nemzetközi szervezeteket, kormányokat és civil társadalmakat.

Még a 2023-as 9. évfordulón Lee Man-hee, a HWPL elnöke azt mondta: “Miért kellene a fiatalok életét feláldozni a háborúban? Mi a politika, és kinek szól? Amikor kitör a háború, a fiatalokat áldozzák fel. A békét nem lehet pusztán szavakkal elérni. Ha a béke győzött volna ebben a világban, nem lennének sajnálatos halálesetek. Békét kell hagynunk örökségként a globális közösségnek, ahol az utódaink élni fognak.” (x)