Téli időjárás-előrejelzés

Milyen lesz a tél 2024/2025 fordulóján? Itt a legfrissebb előrejelzés

Ország

Bár a várható időjárást nagy pontossággal csak néhány napra lehetséges előrejelzni, egyes modellek elfogadható pontossággal jövendölik meg, hogy a sokévi átlaghoz képest milyen lesz a következő évszak.

A Severe Weather cikkéből az Utazik.hu nemrég azt hámozta ki, hogy az El Niñót tavasszal váltó La Niña az átlagosnál hidegebb és havasabb telet hozhat Közép-Európába.

Hasonló állásponton van az OnTheSnow portál is. A téli időjárás-előrejelzésre specializálódott oldal alaposan kielemezte a világ vezető meteorológiai szolgálatainak modellfuttatásait, így arra jutott, hogy a semleges állapot várhatóan a következő hónapokban is folytatódik, de a La Niña valószínűleg megjelenik szeptember és november között (erre 66% esély mutatkozik), és fennmarad az északi féltekén 2024-2025-ös telén is (november-január között erre 74% esélyt látnak).

A La Niña uralja majd az időjárást

A La Niña tehát bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Tudjuk, hogy ez az időjárási jelenség hatással van a Csendes-óceán hőmérsékletére, de hogyan érinti Európát? Nos, a Leeds-i Egyetem kutatói szerint minden a futóáramlattól (jet stream) szól. Az Azori-szigetek fölötti magas nyomás és az Izland fölötti alacsony nyomás közötti egyensúly hatással van a futóáramlatra. Ez azért fontos, mert a futóáramlat erős szeleket hoz az Atlanti-óceán fölé, amelyek meghatározzák, hol esik az eső Európában.

A Weather Outlook szerint, míg az El Niño időnként enyhébb teleket hozhat Európába, a La Niña általában hidegebb időt eredményez.

Megjegyzik, hogy mind az El Niño, mind a La Niña szélsőséges időjárást hozhat, és a hatások helyenként nagy eltérést mutathatnak. Észak-Amerikában például az El Niño vagy a La Niña érkezésének hatásai sokkal egyértelműbbek. De minél távolabb kerülünk a Csendes-óceán epicentrumától, annál kiszámíthatatlanabbá válik az időjárás.

Ilyen lesz a tél Európában 2024/2025-ben

A 2024-2025-ös tél Európában várhatóan a La Niña jelenség hatása alatt áll majd, ami gyakran hidegebb időt hoz. Az előrejelzések szerint Észak- és Kelet-Európában, beleértve Skandináviát, Lengyelországot és a Balkánt, az átlagosnál hidegebb hőmérséklet és megnövekedett havazás várható, különösen a magasabban fekvő területeken, mint az Alpok. Közép-Európában vegyesen eshet hó és eső, míg Dél-Európában, például Spanyolországban és Olaszországban, enyhébb és szárazabb időjárás várható​.

Bár a La Niña általában hidegebb teleket eredményez, a havazás és a csapadék mennyisége eltérő lehet. Az északi területeken valószínűleg az átlagosnál több hó esik majd, különösen Skandináviában és Közép-Európa egyes részein, míg egyes régiókban kevesebb hó várható a melegebb idő miatt​ – jelezte a Severe Weather Europe.