Debreceni Egyetem

Kormányzati pénzekkel segítik a Debreceni Egyetem menzáit

Egyetem Helyi hírek

A Debreceni Egyetem három étterme is sikeresen szerepelt azon a turisztikai pályázaton, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) írt ki a vidéki éttermek versenyképességének növelése érdekében – számolt be róla az mfor.hu.

A Kisfaludy-pályázat feltételei között mindössze annyi szerepelt, hogy az étterem legalább egy éve működjön, egész évben nyitva tartson, és forgalmi adatokat küldjön a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. Ezeknek a feltételeknek az egyetemi menzák is megfeleltek.

A háromszor egymillió forintos támogatást a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. nyerte el, a Nagyerdei Étterem, az Agrár Étterem és a Műszaki Kar Étterem fejlesztésére. Bár ezek az éttermek elsősorban egyetemisták és oktatók étkezési igényeit szolgálják ki, és nem jellemzően turisztikai célpontok, megfeleltek a pályázati feltételeknek. A nonprofit cég fő profilja egyébként a rendezvényszervezés – többek között ők rendezik a Campus Fesztivált is, amelynek idei főtámogatója az MBH Bank. Tavalyi árbevételük meghaladta a 6,6 milliárd forintot. A tulajdonos a Debreceni Egyetem Fejlesztéséért Alapítvány, melynek kuratóriumában a rektor, a kancellár és a hallgatói önkormányzat elnöke is helyet kapott.

A három étterem fejlesztése során különböző konyhai eszközöket szereztek be. A Műszaki Kar Étterem például ipari botmixert, vákuumcsomagoló gépet, ipari sterimót, cserélhető betétes műanyag vágódeszkát, valamint desszertes késeket és villákat vásárolt. A beruházás célja a korszerűbb, biztonságosabb és változatosabb ételkínálat biztosítása volt, amely tovább erősíti az étterem közösségi szerepét az egyetemi életben.

Az Agrár Étterem új habverőkkel, habcsőkészlettel és evőeszközökkel bővült. A beruházás több mint ezer új kés és villa beszerzését is tartalmazta, ami lehetővé teszi a nagyobb vendégforgalom kiszolgálását.

A Nagyerdei Étterem – amely a Debreceni Egyetem főépülete mögött található – ipari szeletelőgépet, szalagfűrészt és víztisztító adagolót szerzett be, ezzel is javítva a mindennapi étkezések minőségét az egyetemi közösség számára.

Mint az mfor.hu megjegyzi, az MTÜ továbbra sem hozta nyilvánosságra a nyertes vidéki éttermek teljes listáját, ezért az információk jelenleg csak egyenként, különböző forrásokból kinyert adatok alapján ismerhetők meg.