Miután tavaly kihagytam a nyári fesztiválszezont beindító Gourmet Fesztivált a labdarúgó EB miatt, idén kíváncsi voltam, mennyiben lesz más az esemény, mint a korábbi évek tematikái. Egy évvel ezelőtt a négy elem (föld, víz, tűz, levegő) játszotta a főszerepet a tányérokon, míg most – a Békás-tó szomszédságában – a filmes ételek kerültek a középpontba.
Fácán gesztenyével és „wagyusított” marhacomb a nagyszínpadon
A pénteki nyitónap után szombaton is zajlottak főzőbemutatók. Mizsei Jani és az este sztárfellépőjének, Tóth Verának a férje, Pauli Zoltán is megcsillogtatta tudását – a kóstolók osztogatása természetesen nem maradt el, és nagy sikert aratott. Én személy szerint Mészáros Ádám kétszeres Michelin-csillagos séf bemutatóját néztem végig. A fenntarthatóságot szimbolizáló zöld Michelin-csillagra hajtó séf Latinovits Zoltán Szindbád című filmjében szereplő „fácán gesztenyével” fantázianevű fogást gondolta újra, gyöngytyúkhúsból. Mivel ebből kevés készült, gyorsan el is kapkodták – annak ellenére, hogy az esemény házigazdája, Jókuti András felhívta a figyelmet: célszerű lenne megosztani a szerencséseknek másokkal is.
Hasonlóan jártam a Hotel Divinus séfjének, Pataki Zsoltnak és párjának, Budai Dórának a produkciója után is. Egy különleges eljárással „wagyusított” marhacombból készítettek steaket, édesburgonya-variációkkal tálalva.
A húsüzemekből kikerülő combhús sütésre egyébként alkalmatlan, de a sárrétudvari cégnél marhafaggyúval beinjektálva már jól használhatóvá válik – a séf elmondása szerint.
Hagymás bab, birkapörkölt, szilvás gombóc
Mivel addig csak a főzéseket néztem és az illatokkal nem lehetett jóllakni, elindultam felfedezni a standokat. Számomra a filmes ételek közül azonnal a Bud Spencer-féle hagymás bab ugrott be, így evidens volt, hogy azt próbálom ki elsőként. Az étlap frappáns módon az olasz színész filmjeinek ikonikus mondataival hirdette a fogásokat – a „Mi ez, hagymás bab? Nem! Krumplis hal!” című tételt debrecenivel, tejfölhabbal és jalapeno-cheddaros ciabattával tálalták, 2500 forintért. Finom volt, de mivel a fesztivál jellegéből adódóan csak kóstolgat az ember, további filmes ételek és némi desszert után néztem.
A kevés várakozás miatt az Egészséges erotika című filmben felbukkanó birkapörköltet választottam kovászos uborkával és kenyérrel, majd az Indul a bakterház Regős Bendegúzának kedvence és muníciója, a szilvás gombóc következett vaníliasodóval a Horgonyzó standjánál – szintén 2500 forintért.
Willy Wonka csodafagyija meglepetéssel
A szombati nap zárásaként a Jardin pultjánál a Charlie és a csokigyár által ihletett különlegességet, az 1500 forintos Wonka–tonka fagyit választottam. Ez tonkababból készült kétgombócos fagylaltot takart sós karamellel, pillecukorral és gumicukorral díszítve. Kifejezetten ízletes volt, és jött is a meglepetés: a filmben megismert aranyjegy ott lapult a kehely alján, amiért ajándék limonádét kaptam a cukrászdától. Hatalmas piros pont a szervezőknek, hogy külön standról osztottak ingyen fél literes szénsavmentes ásványvizet a vendégeknek – az egyetlen feltétel az üres palack visszaadása volt.
Tápiókapuding, kimcsi leves, Louis de Funès
A vasárnapi zárónapon Vomberg Frigyessel indult a nagyszínpad programja. A szókimondó mesterszakács értékes gondolatokkal gazdagította a közönséget. Ezt követően a Séfakadémia ifjú tanulói a Miért éppen Minnesota?- című filmben megismert tápiókapudingot készítettek mangóval és eperrel – bőséges kóstolóval.
Ezután felfigyeltem a koreai kimcsi levesre. Mivel korábban nem ismertem, szívélyesen adtak egy kis adagot kóstoló gyanánt – ízlett is. A fermentált káposztás, csirkemelles, csípős leves fürjtojással és selyemtofúval új ízélményt nyújtott számomra. Az utolsó főzőshown Thür Ádám, az Ikon séfje Louis de Funès Szárnyát vagy combját – című vígjátékából ismert baromfifogást gondolta újra csirkebőr ropogóssal, spenóttal és csirkepráddal – többek között.
Macaronok minden mennyiségben
A közönségdíj átadója előtt macaront is készítettek a színpadon. Egy klasszikus málnás-pisztáciás változat és egy Suzy és Tekergő ihlette, paradicsomos húsgombócos sós verzió is készült Papp-Pajti Judit jóvoltából. Bár elsőre furcsának tűnt, a sós és édes kombináció meglepően jól működött. A mandulalisztből készülő macaron alapra paradicsomos ganache, parmezánhabbal és húsgolyó-trüffellel került. Ezen felbuzdulva megkóstoltam a másik két filmes ihletésű desszertet is: “Jóbarátok Rachel” elrontott trüffelje, valamint a már említett Wonka aranyjegyes csokija robbanócukorral, melyet egy pipettából kellett hibiszkuszos balzsammal megbolondítani – különleges csavar volt ez az amúgy sem unalmas édességhez.
A közönségdíjas étterem végül a hajdúszoboszlói Vadaskert Vendéglő és Kávézó lett. A Ponyvaregény Tarantino-burgerével és a New York-i sajttortával meggyőzték a látogatókat, így egy évig biztosan náluk marad a fesztivál vándorserlege.
Összességében bőséges volt a kínálat – rengeteg élménnyel és ízletes falatokkal gazdagodtak a kilátogatók.
– Faragó László –