I. Globus-Mozaik Med futónap

Futónapot szerveznek Debrecenben az emlőrák elleni küzdelem jegyében, még lehet jelentkezni

Helyi hírek

Október 20-án a Vekeri-tó ad otthon az I. Globus-Mozaik Med futónapnak, a Mozaik Med Sportegyesület szervezésében. Jótékony, zöld, aktív és még családbarát is. Kell ennél jobb program egy vasárnapra? – írják a szervezők.

Az esemény célja, hogy az emlőrák elleni küzdelemre, a rendszeres önvizsgálatra, a szűrőprogramokra és a korszerű kezelési módszerekre irányítsa a figyelmet.  

A jótékonysági futam (1,3 km) teljes bevételét egy úgynevezett gamma-kamera beszerzésére használják majd fel. Az eszköz az emlőrák sebészi kezeléséhez szükséges, a műtétek jelentős részénél alkalmazott őrszemnyirokcsomó-biopsziát segíti. 

Dr. Tóth Dezső, a Debreceni Egyetem Sebészeti Klinika igazgatójának, az esemény szakmai fővédnökének szavait idézve:

“A Debreceni Egyetem Sebészeti Klinikája hazánkban évtizedek óta vezető szerepet tölt be az emlődaganatok sebészeti ellátásában. Számos modern technológia, mint az indocyanin zöld használata, izotóp jelölés, a SCOUT radarlokalizációs eljárás, onkoplasztikai beavatkozások legszélesebb tárháza szolgálják a betegek világszínvonalú ellátását Debrecenben. A jelen rendezvény pedig ezen tárház szélesebb körben történő alkalmazását teheti lehetővé, a befolyt nevezési és támogatási díjak egy emlősebészetben használatos izotópdetekciós eszköz beszerzését segítik.”

I. Globus-Mozaik Med futónap

Zöld futónap, de nem csak a környezet miatt 

Az egészségmegőrzés mellett a szervezők fontosnak tartják a környezet védelmét is, ezért a rendezvénnyel kapcsolatban nem osztogatnak  szórólapokat, nem lesz egyszer használatos műanyagpohár, evőeszköz, tányér, vagy feleslegesen legyártott póló. Lesznek viszont  újrahasznosítható rajtszámok, környezettudatos ajándékok és egyéb meglepetések.

Milyen távok közül  választhatunk? 

A jótékonysági és a Légvárkaland gyermekfutamok egyszerre indulnak, és egyaránt 1.3 km hosszúak. A következő szint a 4 km-es MediWears rövidtáv, az igazán edzettek pedig a 10,8 km-es MozgásKlinika Hosszútáv futamon mérettethetik meg magukat.  

A távokról és a nevezési díjakról bővebben itt olvashatunk.

A versenyre kétféle módon lehet nevezni, online  2024. október 14-ig, illetve a verseny napján a versenyközpontban délelőtt 9 óráig. A jótékonysági és gyermekfutamok nevezése 9:55-kor zárul. 

A részletes programot, illetve az útvonalat, a versenykiírás tartalmazza.

I. Globus-Mozaik Med futónap

A Mozaik Med Sportegyesületről 

Dr. Illésy Lóránt emlősebész, transzplantációs sebész, versenyigazgató, az egyesület egyik alapítója fontosnak tartja a prevenciót, az egészséges életmódra való nevelést és a közösségépítést, nem véletlenül ezek az egyesület fő céljai is. 

Mint bevezetőjében írja, a rendezvényeken külön hangsúlyt fektetnek a gyermekek megszólítására.  

“Azért dolgozunk, hogy Kelet-Magyarország (kiemelten Debrecen és Nyíregyháza) meghatározó életmódfejlesztő sportközössége legyünk. Hosszútávú célunk, hogy tevékenységünkkel hozzátegyünk ahhoz, hogy Magyarország elmozduljon a legelhízottabb európai országok listájának dobogójáról, javítva a lakosságon belül a sportolók arányát.”

Aki szeretne csatlakozni egy jó közösséghez vagy akár csoportosan készülni a futónapra, megteheti a Mozaik Med Sportegyesület ingyenes edzésein minden szerdán 18:00 órától. Ezeken az eseményeken átlagosan 50 mozogni vágyó van jelen, akik  különböző szintű csoportok közül választhatnak, edzettségi szintjüknek megfelelően. 

A szervezők olyan önkéntesek jelentkezését is várják az alábbi linken, aki szívesen részt vennének a futónap lebonyolításában.

Természetesen lehetőség van külön hozzájárulás felajánlására is, amelyet ez alábbi bankszámlaszámra lehet küldeni: 

Mozaik Med Sportegyesület

11744003-24420426-00000000

Ebben az esetben a közleményben az  “emlorak_adomany”-t kell feltüntetni. 

Adományozó cégek jelentkezését pedig a mozaikmedse@gmail.com email címen várják. 

Interjúnk az egyik alapítóval: