MotoGP pálya Hajdúnánás

Jön a MotoGP Balatonfőkajárra, Hajdúnánásnak ezzel végleg befellegzett

Helyi hírek

Jövő augusztusban a gyorsaságimotoros-világbajnokság, júliusban pedig a Superbike-vb fordulóját is megrendezik a Balatonfőkajár mellett elhelyezkedő Balaton Park versenypályán.

A létesítményben megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Superbike-vb mezőnye a július 25-27-i, a világbajnoki sorozatba tartozó MotoGP, Moto2 és Moto3 kategória versenyzői pedig az augusztus 22-24-i hétvégén látogatnak a Balaton melletti pályára.

A MotoGP 33, a Superbike pedig 35 év után tér vissza Magyarországra, a Balaton Park Circuiten pedig még végrehajtanak néhány kiegészítő fejlesztést, hogy a pálya megfeleljen a rendezéshez szükséges, úgynevezett Grade A licencnek.

A szerződést 10 évre írták alá 2025-től 2034-ig, a Balaton Parkkal pedig három évre szól az együttműködés a promóteri és szervezői feladatokat ellátó, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. igazgatósági elnöke emlékeztetett rá, hogy 2019 augusztusában került sor az első “komolynak vehető” tárgyalásra a versenysorozatok jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal.

Végleg befuccsolhatott a hajdúnánási MotoGP-projekt

2020-ban, a ’22-es választási kampány hajrájára fordulva, nagy csinnadrattával jelentette be hajdú-bihari politikusok társaságában Palkovics László miniszter, hogy

a magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is.

Lelkesen nyilatkozott Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kósa Lajos debreceni fideszes országgyűlési képviselő, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere is.

Az örömmámor nem tartott sokáig, 2022 tavaszán – már a Fidesz által megnyert választás után – arról érkezett hír, hogy megcsúszott a projekt, és a kijelölt területen még egy kapavágás sem történt.

Majd tavaly januárban már 4 milliárd mínuszban járt a nánási MotoGP-biznisz, és ekkor már sejthető volt, hogy az egészből nem lesz semmi. Idén pedig arról terjedtek hírek, hogy akormány a Debreceni Egyetem vagyonkezelésébe adná a meghiúsult motorversenypálya területét.