A 2015. október 23. és 25. között megrendezett hortobágyi Darufesztiválon a rendező Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság törekvése a gasztronómiai vonatkozás erősítése, úgy hogy a hagyományos bográcsos pásztorételek mellett némi különlegességgel készülnek. A Darukonyha Receptverseny, mint új programelem, lehetőséget ad egy kis nemzetközi kitekintést is adni a rendezvénynek, hiszen a darvak országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy vagy ott költenek, vagy átvonulnak rajta, vagy ott telelnek.
A receptversenyre bárki beküldheti receptjeit, ha megfelel az alábbi feltételeknek:
Három kategóriában lehet részt venni:
kategória: előétel vagy leves
kategória: főétel
kategória: desszert
A receptben fel kell használni legalább két alapanyagot abból, ami a daru étrendjében is szerepelhet. A daru által fogyasztott táplálékok: kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, köles vagy rizs. Az ételeket olyan, előre kijelölt nemzet stílusában kell megálmodni, ami a darvak vonulási útvonalába esik. 2015-ben a meghatározott nemzeti stílus: Magyarország vagy Kína. Ahhoz, hogy minél több ember kapjon kedvet ki is próbálni a recepteket, lényeges szempont, hogy a receptleírásnak jól érthetőnek kell lennie és a kivitelezés (hozzávaló beszerzés, eszköz, módszer, stb.) nem lehet túl bonyolult.
Aki szeret főzni, sütni és van egy kis fantáziája, szeret újítani, az kreatív receptjeivel a meghirdetés napjától indulhat a versengésen. A jelentkezéshez a részvevőknek ki kell tölteni az on-line nevezési lapot, >>>. A személyes adatok mellett szükség lesz egy részletes leírásra az étel elkészítéséről (ez maga a recept). Az elkészült és tálalt ételről 3 db színes fényképet kell beküldeni, amelyek fontos szerepet kapnak a zsűrizés során.
Minden receptet külön nevezési lapon kell beküldeni, de több recepttel, több kategóriában is részt lehet venni. A nevezés 2015-ben díjmentes.
A beküldést követően, legkésőbb október 10. után, egy négytagú szakmai zsűri rangsorolja a recepteket és kihirdeti kategóriánként az első három helyezettet. A zsűri csak a recept leírását és a fényképeket láthatja, a személyes adatokat nem látják, így ezek az értékelést nem befolyásolhatják. Emellett egy facebook-os internetes szavazást követően egy közönségdíjat is kiosztanak. A közönségszavazatokat lájkolás formájában október 14-én 24.00 óráig tudják fogadni. Lehet máris szervezni a rajongókat, szurkolókat, támogatókat! A HNPI hivatalos facebook oldala, ahol szavazhatnak az Ön támogatói:https://www.facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag
BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. október 9.
BEKÜLDENDŐK LISTÁJA:
• nevezési lap (melynek része a recept leírás is)
• 3 db színes fénykép beküldése (minőségi kitétel: min. 300 dpi felbontás, jpg formátum): hortobagyinemzetipark@gmail.com
•hozzájáruló nyilatkozat elfogadása (az online űrlap része)
A zsűri
Zsűri elnöke:
Boros LászlóVenesz-díjas mesterszakács, |
Zsűri tagja:
Pataky Péteraz Ikon Étteremséfje |
Zsűri tagja:
Katona Istvána Hortobágyi Csárda séfje |
Zsűri tagja:
Dr. Kovács Zitaa HNPI igazgatója |
Kategóriánként az első három helyezett és a legtöbb közönségszavazatot elnyerő versenyző díjazásban részesül. A győzteseket meghívjuk a hivatalos eredményhirdetésre, mely a Darufesztivál keretében október 25-én, vasárnap 10 órai kezdettel a nagy színpadon lesz rendezve.
A nyertes receptekből készül egy kiadvány, amit a HNP saját ajándékboltjaiban fogja értékesíteni és letölthető lesz honlapunkról e-book formájában is. A Darufesztivál időtartamára a Hortobágyi Csárda felveszi kínálatába egy-egy kategória díjazott recept valamelyikét.
EREDMÉNYHIRDETÉS: 2015. október 25-én, 10 órakor a Darufesztiválon
A bemutatóval fűszerezett eredményhirdetésre várunk minden díjazottat és versenyzőt. A díjazottak ételeit el is készítjük a zsűri tagjai és a szerencsés nyertesek közreműködésével.