Július utolsó napján újra életre kel a Békás-tó partja: három napon át 22 hazai borvidék 50 borászatának kínálata és 40 jazzformáció koncertjei várják az ízek és hangok szerelmeseit a Debreceni Bor- és Jazznapokon. A Nagyerdő idén nemcsak hűsítő lombjaival, hanem borkülönlegességekkel, világklasszis zenészekkel és új tematikus élményekkel is csalogatja a látogatókat.
A fesztivál 1972-ben jazzeseményként indult, majd 2015-től a bor is színpadra lépett mellette – azóta Debrecen egyik legnépszerűbb nyári rendezvényévé nőtte ki magát.
A borprogram idei különlegessége, hogy a magyar borvilág teljes keresztmetszete jelen lesz: hat hazai borrégió és a Kárpát-medence történelmi borvidékei mellett olyan nemzetközi ikonok is bemutatkoznak, mint Champagne, Trento vagy Marlborough. A 35 faházban berendezett „borfaluban” a látogatók pohárral a kézben ismerhetik meg a borászokat és boraikat – a vulkanikus talajoktól a bioorganikus technológiáig, a nagy klasszikusoktól az olaszrizling új arcáig.
Utóbbi idén tematikus főszerepet is kapott: az olaszrizling a Kárpát-medence egyik legmeghatározóbb fehér szőlőfajtája, amely a 2024-es GROW du Monde nemzetközi borversenyen több magyar pincészetnek is rangos sikert hozott. A Debrecen Város Bora 2025 címet elnyert tételek szintén kóstolhatók lesznek – köztük pezsgő, könnyed fehér, testes vörös és tokaji aszú is.
A háromnapos jazzfolyam során több mint 190 zenész lép színpadra: a Révész Richárd Latin Sextett kubai vendégművészekkel, a Billboard-listás Peet Project, az Oláh Kálmán Trió Tim Riessel – utóbbi a Rolling Stones szaxofonosa volt – mind különleges estét ígérnek. A Sárik Péter Trió Szőke Nikolettával együtt világslágereket dolgoz fel jazzes hangulatban, míg a Honky Crew electro swinggel, a Malek Andi Soulistic pedig népzenei fúzióval varázsol.
Tettamanti Tamás a fesztiválon mutatja be vadonatúj lemezét, de fellép az Enyedi Sugárka Jazz Tett is, akik mediterrán életérzést hoznak a fák közé.
Idén újdonság a mesterkurzus-sorozat, ahol ismert borászok és borszakértők vezetett kóstolókon keresztül avatják be az érdeklődőket a borászat világába – legyen szó terroirról, szőlőfajtákról vagy a bor és étel párosításáról. Emellett borjóga, pezsgőshow és ismeretterjesztő miniprogramok is színesítik a kínálatot, míg a gyerekeket Galiba Gyereksarok, az éhes vendégeket pedig street food és éttermi standok várják.
A Debreceni Bor-és Jazznapok híreiről a fesztivál honlapján és a Facebook-oldalán lehet tájékozódni.
(debrecen.hu)