Solingeni késelés

Feladta magát a solingeni késelő – 2022-ben menekültként érkezett Németországba

Európa

Mintegy 26 órával a solingeni népünnepélyen történt, három halálos áldozattal és nyolc sérülttel járó terrortámadás után a feltételezett elkövető éjjel feladta magát a rendőrségen.

A Bild úgy tudja, az esőben átázott és még mindig vérrel borított férfi odament a rendőrökhöz, és azt mondta: “Én vagyok az, akit keresnek…” A féri a támadás óta egy udvarban rejtőzködött.

A támadó a 26 éves szíriai Issa al H. volt. A Spiegel információi szerint 2022-ben érkezett Németországba, és Bielefeldben nyújtott be menedékkérelmet. Mivel polgárháborús országból érkezett, maradhatott.

Az Iszlám Állam magára vállalta a késes támadást. A terrorszervezet ropagandaszerve, az Amaq, a Telegram online szolgáltatáson keresztül közölte, hogy egy katonájuk hajtotta végre a merényletet keresztények gyülekezete ellen Solingenben. A támadó állítólag így állt bosszút a palesztin területeken és a világ más részein élő muszlimok sérelmeiért.

Néhány órával azelőtt, hogy a feltételezett késelő feladta magát, a különleges egység (SEK) megrohamozott egy menekültszállót Solingenben, és letartóztatott egy 36 éves férfit. Később azonban Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere az ARD-nek elmondta, “nem ő az, akit kezdetektől fogva figyeltünk”. “Akit egész nap kerestünk, azt most őrizetbe vettük.” Német híradások szerint bizonyítékokat is lefoglaltak.

Egyelőre nem világos, hogy a menedékszállón letartóztatott férfi milyen szerepet játszhatott a támadásban.

A solingeni késelés a német médiában: