Összefogott a Tisza-tó fejlesztéséért a Debreceni Egyetem és Tiszafüred vezetése

Összefogott a Tisza-tó fejlesztéséért a Debreceni Egyetem és Tiszafüred vezetése

Egyetem

A Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata újabb megállapodást kötött, melynek része egy limnológiai kutatóintézet létrehozása a Tisza-tavi városban. Az egyetemi szakemberek többek között hidrobiológiai és agrártudományi kutatásokat végeznek, megoldásokat keresnek a Tisza-tóval kapcsolatos legégetőbb problémákra. Az együttműködés – melyet az egyetem vezetői és Tiszafüred polgármestere szerdán írták alá – segítheti a térség gazdasági és turisztikai fejlődését is.
A Debreceni Egyetem és Tiszafüred városa először 2019-ben kötött megállapodást, amely a gazdaságra és a turizmusra terjedt ki. A felek ezt az együttműködést bővítették most ki a hidrobiológia, az agrártudományok, illetve a limnológia területére.

A limnológia és a Tisza-tóval kapcsolatos környezetvédelmi teendők nagyon szerteágazó feladatokat jelentenek. Tihanyban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet őrködik a Balaton egészének a vízminőségén, de a Tisza-tónál nincs ilyen, és a környező települések érzékelik, hogy baj lehet a hínárosodással, a halállománnyal, az iszaposodással, főleg annak tükrében, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a térségben. Ennek a tudományos háttere hiányzik, ezért gondoltuk azt, hogy a Debreceni Egyetem kihasználja a multidiszciplinaritásából adódó lehetőségeit Tiszafüreden a limnológiai intézet létrehozásával

– fejtette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere hozzátette: az együttműködés kiszélesítése óriási lehetőség a város és a Tisza-tavi térség települései számára.

A cél az, hogy a Tisza-tó fenntarthatóságát biztosítani tudjuk a Debreceni Egyetem tudományos háttere révén. Az elmúlt öt évben több kihívással kellett szembenézni, többek között a vízminőség romlásának veszélyével, újabb szúnyogfajok és olyan invazív fajok megjelenésével, amelyek felboríthatják a mostani ökoszisztéma egyensúlyát. Mi egy önkormányzat vagyunk, korlátozottak a lehetőségeink, nem rendelkezünk olyan tudásbázissal, kapcsolatrendszerrel, mint az egyetem, ezért jelentős ez a megállapodás. Az egyetemi szakemberek a limnológiai kutatóintézetben helyben foglalkoznak majd ezekkel a kérdésekkel

– emelte ki a polgármester.

Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a Tisza-tóval kapcsolatos kutatások néhány hónapon belül elkezdődnek.

Három évvel ezelőtt, a modellváltáskor az egyetem által az állammal kötött keretmegállapodásban – ami 2044-ig szól – szerepel Tiszafüreden egy kutatóintézet, egy limnológiai intézet létrehozása. Amíg ez meg nem valósul, az önkormányzat által biztosított helyiségekben el fogjuk kezdeni ezt a munkát, legkésőbb a jövő év elején

– ismertette a Debreceni Egyetem kancellárja.

A megállapodást Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Ujvári Imre polgármester írta alá szerdán a Debreceni Egyetemen.

Az eseményen részt vettek a megállapodásban közreműködő egyetemi egységek – Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, Biodiverzitás, Vízgazdálkodás és Klímaváltozás Kompetencia Központ – vezetői is.

– DE Sajtóközpont –