Példaértékű a Debreceni Egyetem modellváltása

A fideszes kuratórium szerint példaértékű a Debreceni Egyetem modellváltása

Egyetem
A modellváltás eddig elért eredményeiről, az egyetem nemzetközi népszerűségéről, tudományos és ipari kapcsolatainak alakulásáról, valamint a jövőbeni képzésindításokról és intézményfejlesztési tervekről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának szeptemberi ülésén.

Rendhagyó módon Kossa György, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének napirend előtti felszólalásával indult a Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó testületének szeptemberi ülése. Kossa György beszámolt az elmúlt években a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ szervezeti egységeinél tett kuratóriumi látogatásokról, ahol megismerhették a különböző egységek működését, célkitűzéseit, eltérő igényeit.

Megjegyezte, hogy ez a tapasztalat megfelelő alapot nyújt a következő hat évre szóló intézményfejlesztési terv kidolgozásához az egyetem vezetése számára, a kuratóriumnak pedig annak értékeléséhez, jóváhagyásához. A kuratóriumi elnök elismeréssel szólt az oktatásban, kutatásban és betegellátásban szerzett benyomásokról és köszönetet mondott valamennyi egyetemi dolgozó áldozatos munkájáért.

Kossa György beszámolójában kiemelte az intézmény előrelépését a nemzetközi rangsorokban és az egyetemi kutatók tudományos tevékenységét támogató intézkedéseket, beszélt a kuratórium által odaítélt Publikációs Díjak, valamint a Kiválósági PhD Ösztöndíjak eddigi tapasztalatairól is. A kuratóriumi elnök beszámolójában kitért az intézmény elmúlt évben nyújtott gazdasági teljesítményére, összegzést adott a hallgatói, oktatói és dolgozói létszám alakulásáról, valamint az oktatást, kutatást és betegellátást szolgáló beruházásokról és a társadalmi felelősségvállaláshoz fűződő tevékenységről. Fontos célnak nevezte a hallgatói létszám bővítéséhez szükséges kollégiumi fejlesztéseket, valamint gondoskodó intézményként a jövőben az időskorú egyetemi polgárok elhelyezését is.

Szilvássy Zoltán rektor beszámolójában a kuratóriumi elnök szavaira reagálva példaértékűnek nevezte a modellváltást a Debreceni Egyetemen, amely révén az elmúlt években számos eredményt tudott felmutatni az intézmény. Az egyetemi vezető kiemelte az intézmény nemzetközi népszerűségét, elmondta, hogy idén tovább nőtt az intézményben tanuló külföldi hallgatók létszáma, már meghaladja a 7500-at, a magyar felsőoktatásba Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal jelentkező külföldiek 40 százaléka pedig a Debreceni Egyetemet jelölte meg.

Szilvássy Zoltán beszélt a következő időszak terveiről is: a nemzetközi oktatási, kutatási és innovációs együttműködések bővítéséről különösen a jármű- és az egészségipar, valamint az informatika területén, illetve a képzésfejlesztésekről a művészeti területen, amelyek egyik előfutára a Zeneművészeti Karon induló gyakorló színpadi énekes előadóművészet posztgraduális képzés, melyet több hasonló követhet a jövőben.