Andrásfi Tibor

Egyelőre nincs arany: Andrásfi Tibor a bronzéremért vív Párizsban, több magyar esélyes várakozáson alul teljesített ma

Sport

Andrásfi Tibor látványos küzdelemben, a hosszabbításban esett tussal kikapott a férfi párbajtőr elődöntőben, így utolsó pástra lépése alkalmával a bronzéremért vívhat majd a párizsi olimpián.

A BVSC idei Európa-bajnoki bronzérmese a Londonban ötkarikás bajnok Ruben Limardo Gasconon, az ugyancsak venezuelai Grabiel Lugón és az olasz Federico Vismarán túljutva vívhatott a döntőért.

A világranglistán harmadik helyezett Kano Koki volt az ellenfele, aki a japán csapattal Tokióban olimpiai bajnok lett.

Az első tust – Andrásfi támadását kivédve – az ázsiai vívó adta, de a sikertelen akció nem vette el a kedvét a magyar párbajtőrözőnek, aki pengeütés után adott tusokat. Kano rájött, nem érdemes hagynia, hogy ellenfele kezdeményezzen, 4-4-nél egyenlített, de aztán megint a magyar oldalon volt az előny, 6-4-re, majd 7-5-re. A második pihenő 7-6-os állásnál következett. A harmadik szakasz elején megint pengeütés után született magyar tus, Kano azonban nem hagyta magát, újból visszakapaszkodott, sőt 9-11-re fordított. Ekkor Andrásfi a pást végén edző-édesapja felé fordult és mutatva kérdezte, mit kellene csinálni. Eggyel közelebb jött, de 26 másodpercnél, 10-12-nél ismét két tus volt a különbség. Őrült hajrá következett: 15 másodpercnél egy adok-kapok után magyar szúrás jött (11-12), 11-nél japán tus (11-13), végül 7-nél és 5-nél megint Andrásfi volt pontos (13-13). Letelt az idő, majd a ráadásban 19 másodperc elteltével a magyar párbajtőröző elszúrt Kano mellett, aki viszont eltalálta őt.

Andrásfinak a francia Yannick Borel vagy az egyiptomi Mohamed el-Szajed lesz az ellenfele 21.20-kor kezdődő bronzmérkőzésen.

A korábban búcsúzott Siklósi Gergely kilencedik, Koch Máté 17. lett.

Fájó magyar búcsúzók

Két szép győzelem után a harmadik mérkőzésén alulmaradt, így a negyeddöntőben fejezte be szereplését a párizsi olimpián a tőröző Pásztor Flóra.

A szakág egyetlen magyar indulója, aki az egyéni világranglistáról került az ötkarikás mezőnybe, az amerikai Jacqueline Dubrovich és a kanadai Yunjia Zhang elleni sikerét követően egy újabb amerikaival találkozott a legjobb nyolc között. Ez viszont már igazán komoly feladatnak ígérkezett, mivel a világranglistát vezető, címvédő, egyéniben háromszoros vb-bronzérmes Lee Kiefer állt vele szemben a páston.

Az alacsony termetű tengerentúli vívó nehezen jutott túl az első fordulón, de a másodikban már meggyőzőbb volt. A tavalyi Európa Játékok magyar ezüstérmese meg is tapasztalhatta, hogy formába lendült Kiefer, aki ellenállhatatlanul vívott: 8-1-re vezetett az első három perc végén, majd 15-4-re nyert.

A Törekvés 25 éves vívója eredményes napot zárt, két szép győzelmet aratott, majd a szakág egyik klasszisával szemben maradt alul.

Eredmények, női tőr:

a 32 között:

Pásztor Flóra-Jacqueline Dubrovich (amerikai) 15-12

a 16 között:

Pásztor-Yunjia Zhang (kanadai) 15-5

negyeddöntő:

Lee Kiefer (amerikai)-Pásztor 15-4

Marozsán is búcsúzott

Marozsán Fábián kétszettes vereséggel az első fordulóban búcsúzott a párizsi olimpia tenisztornájának férfi egyes küzdelmeitől.

A pályafutása első olimpiáján szereplő, világranglistán 49. Marozsánra nem várt könnyű feladat a francia Ugo Humbert ellen, ugyanis amellett, hogy a rivális jelenleg 15. az ATP-rangsorban, a hazai közönség támogatását is élvezhette.

Tavaly a Davis Kupa tatabányai selejtezőjében kemény pályán csaptak össze, akkor Humbert két szettben nyert, második találkozójuk pedig telt ház, azaz 2200 néző előtt kezdődött a Roland Garros 14-es pályáján.

Marozsán ugyan egyből brékelni tudott, ezt követően viszont a francia teniszező sorozatban négy játékot nyert. A magyar kiválóság ezután ugyan nagy csatára késztette riválisát, két játékban összesen hat lehetősége volt, hogy másodszor is elvegye Humbert szerváját, de nem tudott élni az esélyeivel, így 37 perc után hátrányból folytatta.

A nézők minden játékmegszakításnál hangos “Ugo, Ugo” kiáltásokkal biztatták kedvencüket, aki a második játszmában is azonnal brékelt, ezzel “hálálva meg” a közönség erőfeszítéseit. Humbert sokkal több nyerőt ütött, s mivel a két játékos ki nem kényszerített hibáinak száma megegyezett, fokozatosan őrölte fel Marozsánt, s még arra is volt energiája, hogy az egyik télfélcserénél a nézőkkel együtt elénekelje a francia himnuszt. Humbert végül 68 perc után fogadhatta a hálónál a magyar teniszező gratulációját.

A mezőny másik magyarja, Fucsovics Márton a 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol Rafael Nadaltól szenvedett vereséget a Philippe Chatrier Stadionban.

Eredmény, férfi tenisz, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Ugo Humbert (francia, 10.)-Marozsán Fábián 6:3, 6:2

Rafael Nadal (spanyol)-Fucsovics Márton 6:1, 4:6, 6:4

Este párosban Fucsovics és Marozsán a holland Tallon Griekspoorral és Wesley Koolhoffal száll szembe, és továbbjutás esetén a spanyol szuperduó, Nadal és a négyszeres GS-győztes Carlos Alcaraz következhet.